Ce este educația ?

Raspunsul la intrebarea ,,ce este educatia ?” se poate rezuma la doar cateva cuvinte ,,Educația are sarcina de a pregăti omul ca element activ al vieții social”.dar intelesul educatiei este mult mai profund si complex.
Cuvantul educatie isi are radacinile in limba latina si provine din substantivul ,,educatio” care inseamna crestere, hranire sau cultivare.
Pentru noi romanii educatia este rezumata in expresia ,,cei 7 ani de acasa ” deoarece in acest timp de 7 ani copilului trebuie sa insuseasca valorile termenilor care stau la baza cuvantului educatie: cresterea, hranirea si cultivarea.
Educatia nu se refera strict la ,,educatia” insusita la scoala deoarece la scoala copilului i se implementeaza valori morale exacte care din nefericire uneori ingradesc flexibilitatea si creativitatea copilului (si nu spun acea sra ca sa resping sau devalorizez educatia primita la scoala) ci se refera la bunul simt, respect insusirea unei culturi generale si cultivarea unor valori morale dar care se impletesc cu creativitate si flexibilitatea .
In mod interesant Burrhus Ftrederic Skinner sintetizeaza o definitie a educatie ,, Educatia este ceea ce supravietuieste dupa ce tot ce a fost invatat, a fost uitat.”si prin aceasta se rafera la faptul ca invatarea pe care o dobandim mai ales la scoala constituie doar o mica parte din educatie deoarece a fi educat inseamna ,,a fi om” si nu neaparat a fi savant sau mare invatat.

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

  1. Victor Pruteanu spune:

    Cei 7 ani de acasă – o frază ce explică clar ce înseamnă educația. Școala – aș vrea ca predarea să fie cu mult mai creativă, și nu plictisitoare ca la moment (cel puțin așa a fost la mine… )

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s