Dependența

Dependența  este rezultatul lipsei de conexiune dintre oameni. Dependența nu ține doar de nevoia fizica de  a interacționa cu lucrurile  care ne oferă liniște, satisfacție și fericire ci ţine în mare parte de nevoia psihică de a înlocui cu ceva timpul pe  care  ar fi trebuit sa îl alocăm interacțiunii cu persoanele pe care le dorim în jurul nostru și care ne oferă un mediu în care sa fim fericiți.
Devenim dependenți în momentul în care pierdem acel mediu în care suntem fericiți.. De ce nu am avut atât de mult nevoie  de gadgeturi când eram copii ? Pentru că poate nu se aflau într-un număr atât de mare ? NU, ci pentru ca aveam prieteni care sa ne ofere un mediu în care sa fim fericiți și cu care ne petreceam majoritatea timpului.
În prezent majoritatea copiilor își petrec aproape tot timpul în fața calculatorului pentru ca nu mai au acei prieteni care sa le ofere un mediu în care sa fie fericiți, asa că își creează fiecare un mediu propriu în care își induc o fericire falsă prin lucruri precum calculatorul, pornografia, fumatul etc.
Oamenii,  începând de la cei dependenți de droguri pana la cei dependenți de calculator au ajuns în acea stare deoarece au pierdut ceva și anume starea de fericire.
Teoria conform căreia dependența de droguri  spre exemplu, rezulta din luarea acestora o perioada, după care corpul datorita acelor compuși chimici cere în continuarea acel drog este  falsă, deoarece și persoanelor din spitale care suferă fracturi în urma unor accidente li se administrează droguri o perioadă după care nu devin dependenți.
După cum știm prea bine dependenții de droguri nu sunt oameni fericiți,  căci dacă ar fi fost fericiți nu ar ajuns dependenți. La fel și dependenții de calculator au ajuns la acest stadiu deoarece nu sunt fericiți și le lipsesc prietenii adevărați.
Concluzionând dependența rezultă din nefericire, neîmplinire și lipsă.

18 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Este trist ce se-ntâmplă și mai trist că nu ne trezim!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Ele spune:

  nu e justa comparatia, una e sedarea pana la vindecare si altfel actioneaza drogul la un organism sanatos/ un fel de mananci ca sa nu mori, dar daca mananci neincetat o sa mori … (la bolnav anihileaza durerea, care la vindecare nu mai exista, la sanatos aduce euforie iar in lipsa ei probabil simti durere, desigur, daca esti legat un an, se poate sa te vindeci, sa uiti de acea fericire:) )… nu stiu nu m-am drogat, dar sedarea e diferita, si e foarte bine ca exista droguri pentru momente limita

  Apreciază

  1. Medial vorbind drogurile cu care este sedat un pacient sunt de o puritate mai mare decât cele cu care se droghează dependenții deci sunt mai puternice și induc aceeași stare de euforie care constrânge creierul sa se deconecteze de la stimulii nervoși. Și cât despre comparație. …este justă deoarece drogurile nu sunt un medicament care sa vindece și de aceea nu contează dacă sunt luate de un om sănătos sau de unul care și-a fracturat tibia și le ia ca sa înlăture durerea deoarece au același efect: induc creierului o stare de euforie.Si încă ceva, nu contează dacă le ia un om bolnav sau nu deoarece drogul lucrează asupra creierului nu asupra rănii.

   Apreciază

 3. calinakimu spune:

  In primul rănd, singura dependență reală pe care n-am descoperit-o (marea majoritate), este aceea de SINE, care înseamnă CENTRARE. Fiind descentrați vom căuta în altă parte acest echilibru al centrării…și bineânțeles că mai mult ne…descentrăm.

  Apreciat de 2 persoane

 4. ecaleopi spune:

  Nu neapărat ,,dependența rezultă din nefericire, neîmplinire și lipsă”, pentru că există muţi dependenţi care au toate acestea. Cred că există şi un factor genetic, de predispoziţie către viciu, cred că există persoane predispuse influenţelor, de orice fel… există slăbiciuni, există înclinaţii. Vorbind doar de acele dependenţe la care te referi, căci există şi acele dependenţe, să le zicem pozitive, cum ar fi dependenţa de cunoaştere, de adevăr, şi atât de multe altele, care ar părea ,,plusuri”, dacă nu ar fi tot dependenţe, totuşi…

  Apreciat de 1 persoană

  1. Asta este părerea ta și o respect dar dependența se refera la un lucru, viciu care îți încalcă autonomia/independența deci nu cred ca există dependență pozitiva, deoarece asta ar însemna să strângi pe cineva de gât ca sa îți spună adevărul……… Și cât despre predispoziție către viciu da există, aproape toată lumea este predispusa la viciu dar predispoziția înseamnă un mic procent din procesului de dependență. Noi hotărâm dacă transformăm viciul în dependență.

   Apreciază

 5. Reblogged this on ' Ace Friends News ' and commented:
  Thanks for like and added this great post to our friends news regards Ian

  Apreciat de 1 persoană

 6. De dependența de blogging s-o scăpa greu? 🙂 Măcar pare a fi una pozitivă.

  Apreciat de 3 persoane

 7. oare dependenta nu-ti ingradeste LIBERTATEA cel mai de pret sentiment pe langa fericire??
  hei dar eu, trecand pe aici vreau sa te intreb altceva !!?de ce nu vrei sfaturi …de ce crezi vei gresi daca le asculti ??!! eu am experienta unei vieti in care am primit pareri idei.sfaturi…(uneori le-am si cerut) ..le-am filtrat prin mintea mea, prin inima mea si am ales doar ceea ce se potrivea cu mine…si mi-a fost mai usor de multe ori …decat sa reeditez eu experiente deja trecute !!
  nu fac niciodata ce-mi spune altul..dar culeg si modelez ceea ce prind de la altii si …zau ca e de bine!!
  hi,hi…ti-am dat un sfat ,,da????!!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ceea ce aţi spus este corect dar hei cine a spus ca nu vreau sfaturi?!??

   Apreciat de 1 persoană

   1. bun bun !! o sa-ti dam !!!😁🙈

    Apreciat de 1 persoană

 8. Ivy spune:

  Ai observat bine, orice dependenta e fuga de realitatea nefericita, fumatul, virtualul, alcoolul, droguri, tv, chiar si dependenta de iubire este o forma de a fugi de realitate.

  Apreciat de 2 persoane

 9. Sabin Manea spune:

  Cu toată onestitatea, la cât s-a scris despre dependență, în sensul adicției, comportamentelor adictive, articolul tău este superficial și subțire. Există o serie de teme ”mari” și ”generoase” cum ar fi fericirea, libertatea, patria, dragostea, sensul vieții etc. care trebuie abordate cu prudență, pentru că e un „teren bătătorit”, teme unde e greu să mai spui ceva nou sau într-o manieră proaspătă. Foarte ușor se cade în platitudini și locuri comune, care frizează ridicolul. Nu pedalez mai mult, nu aș vrea să par ofensator.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Eu nu am spus nimic nou……am repetat aceleași lucruri pe care le-au spus și alții în simplul scop de a trezi măcar o persoana la realitate.
   Și temele pe care le-ai scris sunt……..aproape nesemnificative în ziua de astăzi .eu nu îmi doresc sa ofer nimănui un antidot fără să îl învăț cum sa îl folosească . Oamenii s-au săturat sa auda de lucruri abstracte … …care libertate când chiar și în falsă democrație suntem controlați? Care patrie ????? Și cât despre fericire….Un simțământ prea rar pentru a mai fi menționat

   Apreciază

  2. Și sa știi ca despre o problemă nu s-a scris niciodată îndeajuns de mult atâta timp cât mai există sub denumirea de problemă.

   Apreciază

 10. Mi se pare corect, dependenţa e folosită pentru a suplini o absenţă. Chiar şi cănd cineva spune că s-a apucat de fumat din teribilism, sau de „gura anturajului” înseamnă că i-a lipsit ori înţelepciunea ori încrederea în propria persoană. De ce să fiu în „rând cu lumea” când pot fi special?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s